A Miskolci Állatkertben emlékeznek meg a híres zoológusról

Megosztás

Mellszobrot is állítottak Gerald Durrellnek, a világon nálunk először.

Ki ne hallott volna az 1925-ben ezen a napon született Gerald Durrellről, a Családom és egyéb állatfajták, az Állatkert a poggyászomban vagy a Léghajóval a világ körül és még sok más irodalmi gyöngyszem népszerű írójáról, az elkötelezett zoológusról és állatkerti szakemberről? Aki a Jersey szigetén 1959-ben megnyitott állatkertjével új korszakot nyitott a természetvédelemben és az állatkertészetben egyaránt. Megalkotta a korszerű, a természetvédelmet középpontba helyező állatkerti szemléletet, amely azóta is a mai állatkertek működésének az alapja. A miskolci állatkert szoborparkjában egy mellszobor őrzi emlékét, amely 1998-ban a világon elsőként került felavatásra. A részletekről a Minap.hu számolt be.

„Gerry annak szentelte az életét, hogy minél több fajt mentsen meg a kihalástól. A mottónk az volt: az emberiség nem teheti meg, hogy a kihalás szélére taszítson állatfajokat” – mondta róla özvegye, Lee Durrell, aki 2019 szeptemberében a Jane Goodall Intézet meghívására érkezett hazánkba. Lee Durrell – aki férjével együtt több fajmegmentési programban is részt vett – akkor a miskolci állatkertben emlékezett meg férjéről és a közös munkájukról. 

Gerald Durrell Jersey-ben található sírjának felirata fontos figyelmeztetés az utókornak: 

„Egy szép és zseniális művészeti alkotás újraalkotható, ha el is pusztították. Amikor azonban egy faj utolsó egyede távozik az élők sorából, új földnek és új mennyországnak kell születnie mielőtt megláthatunk egyet.” (W. Beebe amerikai természetbúvártól, 1906.)

Fotó: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek